Täna saab nurgakivi Eesti esimene uus ühiskondlik passiivhoone


Pressiteade 23.01.2009

Täna pannakse Palamuses uuele vallamajale nurgakivi. 670 m² suuruse hoone on projekteerinud arhitektuuri- ja inseneribüroo Sirkel & Mall ning ehitus tööd viib läbi Maru Ehitus. Hoone autorid on Urmas Luure ja Tõnu Rebane.

Uus vallamaja on eriline just seetõttu, et tegemist on passiivhoonega. See tähendab, et Palamuse vallamajas on kasutatud looduslikke energiaallikaid, et hoida optimaalset temperatuuri ning muuta hoone maksimaalselt energiasäästlikuks. Antud passiivhoone vähendab energiale kuluvaid halduskulusid poole võrra ja võimaldab ehitisel funktsioneerida ka ilma aktiivse energiallikata.

Urmas Luure sõnul on arhitektid rahul, et vallal oli julgust otsustada passiivhoone projekti kasuks. See on inveseering, mis ennast kindlasti ära tasub.

Palamuse vallavanema Urmas Asteli sõnul motiveerib töötajaid uue majaga kaasnevad paremad töötingimused. Vallavanem on projekteerimistöö tulemusega rahul ning samuti edenevad hästi ehitustööd.

Ehituse projektijuht Rainis Traksi sõnul ollakse töödega graafikus ja maja valmib tähtajaks. Tavapärasest rohkem tuleb tähelepanu aga pöörata soojustusele ja ventilatsioonile, kuid eks iga ehitus on eelmisest erinev.

Uues majas alustab Palamuse Vallavalitsus tööd selle aasta novembris.